Behoeftegerichte training gebaseerd op belonen
We lokken het probleemgedrag niet uit en leiden je hond niet opzettelijk naar situaties die hij niet aankan of waarin hij over zijn grenzen gaat.
Je verwacht misschien dat dergelijke situaties noodzakelijk zijn in de training, zodat je je hond kunt corrigeren en zijn gedrag kunt veranderen. Er is echter een manier die constructiever, duurzamer, diervriendelijker en zeer effectief is: het concept van foutloos leren door duidelijke communicatie, aangepaste trainingsstappen en positieve bekrachtiging.
In onze training leer je niet hoe je je hond moet corrigeren of straffen. In plaats daarvan leer je hoe je je hond op een vooruitziende en behoeftegerichte manier kunt begeleiden, hoe je zijn lichaamstaal kunt lezen en hoe je hem kunt ondersteunen bij het aanpassen van zijn gedrag.
LEREN - wat is dat eigenlijk?
Het vermogen om te leren is de basisvoorwaarde voor mensen en dieren om zich te kunnen aanpassen aan wisselende omstandigheden in hun leven of in hun omgeving.
De complexe processen van het leren worden door zogenoemde leertheorieën op basis van regels beschreven. Een van deze leertheorieën is de operante conditionering, welke een heel belangrijke rol speelt bij het trainen van honden.
Bij de operante conditionering hebben we het over vier kwadranten: positieve bekrachtiging, negatieve bekrachtiging, positieve straf en negatieve straf.
Behoeftegerichte training gebaseerd op belonen betekent dat de omgang met de hond, het opvoeden, trainen en de gedragsbegeleiding gebaseerd zijn op positieve bekrachtiging.
Je vraagt je nu waarschijnlijk af hoe je dan omgaat met gedrag zoals opspringen, trekken aan de lijn, enz.
Om het ongewenste gedrag te laten afnemen, bekrachtigen we een gewenst alternatief gedrag.
Dreamteam: foutloos leren en positieve bekrachtiging
Foutloos leren (Errorless Learning) is een leermethode uit de menselijke psychologie die zeer succesvol is gebleken als concept voor het trainen met dieren. Het doel van deze methode is het minimaliseren van de mogelijkheden voor de hond om fouten te maken tijdens het leerproces.
Door duidelijke instructies, heldere signalen en het trainen in aangepaste, beheersbare stappen, heeft de hond minder opties om de verkeerde dingen te doen. Elk correct gedrag wordt positief bekrachtigd en daardoor stabiel verankerd.
Net als mensen kunnen honden natuurlijk leren door de gevolgen van fouten. Om efficiënt en duurzaam te leren is dit echter absoluut niet nodig.
Met dit concept wordt training minder stressvol en frustrerend voor de hond, en juist leuker en motiverender. Daarnaast ondersteunt het de ontwikkeling van een veilige hechting gebaseerd op vertrouwen.
Vooral bij de gedragsbegeleiding vind ik het heel belangrijk om met beheersbare trainingsstappen en positieve bekrachtiging te werken.
Elk gedrag heeft een functie. Honden vertonen ongewenst gedrag niet om ons te pesten, te provoceren of grenzen te testen. In hun ogen is dit gedrag in een specifieke context helemaal logisch, het vervult onderliggende behoeften en krijgt daardoor een functie.
De sleutel voor een duurzame gedragsverandering is dus begrip voor wat het gedrag voor de hond doet, en niet het bestrijden en straffen van het gedrag.
Zowel de vraag “Wat doet het gedrag voor de hond?” als het zoeken naar de triggerfactoren zijn belangrijke elementen van onze gedragsanalyse. Hierdoor kunnen we in de training een gewenst alternatief gedrag opbouwen, dat acceptabel is en toch rekening houdt met de behoeften van de hond.
We werken niet tegen de hond, maar met hem.
The animal is never wrong - you get what you reinforce. All behavior has function, including undesirable behavior. The question is not "Why is the animal behaving this way" but rather, "What's reinforcing this behavior?" - Dr. Susan Friedman
Dankzij het werk van gedragsbiologen, neurowetenschappers, dierenartsen en psychologen weten we steeds meer over de leerprocessen van onze honden, over hun emoties, motivaties en gedrag. In de moderne hondentraining en gedragsbegeleiding worden deze wetenschappelijke bevindingen en inzichten toegepast.
Ik kijk uit naar onze training!
Bijscholingen:
Gediplomeerd kynologisch instructeur en gedragsadviseur
Toezichthoudende instantie: Kreisveterinäramt Kleve
De in Duitsland benodigde toestemming om als kynologisch instructeur te mogen werken heb ik verkregen van de toezichthoudende instantie. (Tierschutzgesetz §11, Abs. 1, Nr. 8f)